WHO: Každých 17 vteřin covid zabije Evropana. Plošným opatřením se dá vyhnout rouškami

Počet mrtvých s covidem-19 lze podle Klugeho snížit, pokud se budou důsledně dodržovat opatření včetně nošení roušek. Potřeba je podle něj bojovat také proti dezinformacím, které se kolem koronaviru šíří.

Důsledné nošení roušek sice není podle Klugeho všelék, je ale důležitým prostředkem, jak zabránit dalším plošným uzávěrám v evropských zemích. „Když se budou roušky nosit z 95 procent, nebudou plošné uzávěry třeba,“ uvedl. Za vyloženě „neefektivní“ označil uzavírání základních škol.

Kluge: Evropa a USA jsou ohniska pandemie

Děti a dospívající podle něj nejsou primárními šiřiteli viru SARS-CoV-2. „Evropa je opět spolu se Spojenými státy ohniskem pandemie. Vidíme světlo na konci tunelu, před námi je ale šest těžkých měsíců,“ uvedl Kluge.

Podle šéfa evropské pobočky WHO lze sledovat v posledních dnech i pozitivní vývoj, a to především v počtu nově nakažených. Zatímco v předminulém týdnu přibylo nových případů infekce přes dva miliony, minulý týden už to bylo jen 1,8 milionu. „Je to sice malý signál, ale je to signál,“ řekl Kluge.

 

Ve více než 50 zemích se nakazilo přes 15,8 milionu lidí

Podle statistiky WHO připadá na region Evropy, do kterého WHO počítá také například Rusko, Turecko a středoasijské republiky, 28 procent všech dosud registrovaných případů nákazy koronavirem a 26 procent všech úmrtí s covidem-19. Celkem se ve více než 50 zemích, které do evropského regionu WHO počítá, nakazilo přes 15,8 milionu lidí a téměř 335 tisíc jich s covidem-19 zemřelo.

Kluge ve čtvrtek varoval také před přehnanými nadějemi vkládanými do rychlého řešení současné situace pomocí vakcín proti covidu-19. „Víme, že dodávky budou omezené, především v počátcích,“ varoval.

Katalánsko, které v nynější pandemii patřilo k nejvíce postiženým regionům Španělska, ve čtvrtek oznámilo plán uvolňování protikoronavirových opatření. Od pondělí mimo jiné za přísných omezení otevře pro veřejnost bary a restaurace, které regionální vláda uzavřela v polovině října.

Dál ale bude v Katalánsku, a to i přes Silvestra, trvat zákaz nočního vycházení, jenž platí v celé zemi s výjimkou Kanárských ostrovů, a omezena zůstanou i shromáždění osob. Ve většině španělských regionů také dál trvá zákaz takových cest, které nejsou nezbytné.

Opatření proti šíření koronaviru přijímají ve Španělsku od léta vedení autonomních regionů. Po podzimním zhoršení epidemické situace vyhlásila španělská vláda v říjnu opět nouzový stav, aby umožnila regionům zavádění přísnějších restrikcí. Minulý měsíc tak téměř všechny regiony zavedly oblastní uzavírky.

V Rusku počet nakažených překročil dva miliony

Počet nakažených koronavirem od začátku pandemie v Rusku překročil hranici dvou milionů. Země ve čtvrtek hlásí také denní maxima, a to jak v počtu nakažených, tak v úmrtích souvisejících s covidem-19. Dosud nejvyšší denní bilanci ve čtvrtek oznámila rovněž Ukrajina. Informují o tom tiskové agentury s odvoláním na příslušné úřady.

Ruský operativní štáb ve čtvrtek ohlásil 23 610 nově potvrzených infekcí za poslední den a 463 zemřelých s covidem-19 za stejné období. V obou případech je to dosavadní denní maximum. Celkem se tak v nejrozlehlejší zemi světa, kde žije přibližně 146 milionů obyvatel, infikovalo 2 015 608 osob, z toho 34 850 jich zemřelo.

Koronavirus v Rusku
 
 

Rusko hlásí i rekordní počet lidí, kteří se z nákazy naopak zotavili. Za poslední den úřady registrují 25 573 uzdravených. Celkově se z infekce vyléčilo 1 526 656 Rusů.

Země zůstává z hlediska absolutního počtu infikovaných pátou nejpostiženější na světě. Horší situace je v USA, Indii, Brazílii a Francii. V počtu úmrtí je na 13. příčce, vyplývá z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně. 

ZDROJ: https://ct24.ceskatelevize.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.