Počet lidí nakažených covidem rychle přibývá! Podzim bude zřejmě pekelný

shutterstock_1753344953

Množství nemocných, které se nakazilo koronou, roste už několik dní v řadě. Přibývají i hospitalizování. A pravděpodobně bude ještě hůř!

Například přední český epidemiolog docent Rastislav Maďar osobně předpokládá, že nás na podzim čeká nejhorší chřipková epidemie za poslední roky. Jak by se taková vlna projevila v kombinaci s covidem, je zřejmé.  

Jisté negativní signály se ale objevují již nyní. Zvyšuje se třeba incidenční číslo, které udává počet nových případů nákazy za poslední týden na 100 000 obyvatel. Ve všech krajích je jeho hodnota vyšší než 100! Nejlépe je na tom Karlovarský kraj, nejhůře tradičně Praha.

Mimořádně vysoké riziko nákazy

Neustále se zhoršující situace přispívá k tomu, že roste zájem o testování na koronu. To platí jak pro lehce dostupné antigenní, tak i pro spolehlivější PCR testy. Odborníci ale tvrdí, že na testy chodí jen zlomek nakažených. Ti ostatní jsou buď bez příznaků, nebo mají mírný průběh a léčí se doma, a tak se do statistik nedostanou. Covid má tedy na kontě mnohem více lidí, než uvádějí oficiální čísla. Obrovské množství přenašečů společně s faktem, že se virus rychle a snadno šíří, znamená, že riziko nákazy je mimořádně vysoké.

K přenosu stačí být v blízkosti nakaženého, protože virus se přenáší v malých tekutých částicích nejen při kašli či kýchání, ale i při tak běžných činnostech, jako je dýchání a mluvení.

Roušky a respirátory pomohou snížit pravděpodobnost, že se nakazíte, proto byste je rozhodně neměli odkládat! Bez nich totiž bude pravděpodobnost, že se na vašem testu objeví výsledek pozitivní, mnohem vyšší!

Antigenní testy od 22 Kč

Covid je zpět

Současná situace totiž opět připomíná průběh, na který jsme byli v předchozích letech zvyklí: rozvolnění na jaře, kdy například mohli cestující ve veřejné hromadné dopravě, stejně jako v restauracích a na veřejných akcích odložit roušku či respirátor, aby se s příchodem podzimu vše opět vrátilo do normálu

Odborníci ale varují, že nás covid bude sužovat dál, přestože jsou Češi vůči němu poslední měsíce stále bohorovnější. K tomu přirozeně přispívá i skutečnost, že vlivem války na Ukrajině a kvůli rostoucí inflaci není aktuálně covid mediálním tématem číslo jedna. To ovšem v žádném případě neznamená, že by zde nebyl, jak se někteří lidé u nás mylně domnívají! Nezapomínejte proto chránit sebe a své okolí a noste roušky a respirátory.

Covid v Česku – shrnutí

Od začátku epidemie byly v České republice potvrzeny více než 4 miliony případů nákazy koronou. V tomto počtu ovšem nejsou zahrnuty opakované nákazy. Vinou covidu u nás doposud zemřelo více než 40 000 obyvatel.

 

Podzimní akce

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.