Průmyslové respirátory vs. nano respirátory | ProZdravotníky.cz

Pandemie koronaviru vyvolala zvýšený zájem o ochranné pomůcky, především o respirátory. Oblíbené jsou průmyslové i nano respirátory, mezi kterými běžný člověk nenajde žádný rozdíl. Každý z nich ale funguje na jiném principu a poskytuje jiný druh ochrany.

Před objevením nano respirátorů se používaly pouze průmyslné respirátory, které se podle Evropské průmyslové normy dělí do tří tříd podle toho, jak malé částice jsou schopné zachytit: FFP1, FFP2 a FFP3. Všeobecně se předpokládá, že právě respirátory z posledních dvou jmenovaných řad dokážou spolehlivě ochránit před viry.

Je tu však malý háček: tohle tvrzení není ničím podložené, protože průmyslové respirátory nejsou na zachytávání virů testované. Ano, procházejí testy, ale je velký rozdíl mezi zachycením virů a bakterií a tím, zda respirátorem proteče olej nebo jestli jej dokáže ucpat prach, protože zmiňované částice mají jinou povahu i velikost.

Pokud chcete respirátor použít jako ochranu před respiračním onemocněním – a ne třeba při práci v průmyslu – musí být filtry, které se v respirátoru nacházejí, schopné zadržet miniaturní bakterie a viry. Touhle unikátní schopností disponují speciální respirátory z nano vlákna, které vás dokážou před rizikem nákazy spolehlivě ochránit.

Označení FFP2 a FFP3 u nano respirátorů

nano1

Možná jste se setkali s tím, že nejen průmyslové, ale i nano respirátory nesou označení FFP2 a FFP3. Tohle značení zaručuje, že se v těchto respirátorech budou orientovat i lidé, kteří je chtějí nakoupit pro zaměstnance ve výrobních halách nebo v průmyslu. Platí ale, že pokud má respirátor membránu z nano vláken, dokáže vám zajistit účinnou ochranu bez ohledu na jeho průmyslové označení.

Čím se liší nano a průmyslové respirátory?

Nano respirátory:

  • případné zvlhnutí nemá vliv na jejich účinnost,
  • vhodné na vícenásobné použití,
  • mají dva filtry, díky kterým zvládnou zachytit i ty nejmenší částice,
  • když je používáte, chráníte sebe i své okolí, protože nemají ventilek,
  • bez ztráty účinnosti je můžete skladovat i deset let.

Průmyslové respirátory:

  • když zvlhnou, přijdou o účinnost,
  • neprošly testem na ochranu před viry,
  • vhodné pouze na jednorázové použití,
  • v některých modelech se nachází ventilek,
  • při skladování ztrácí svou účinnost do dvou let.

Nano respirátory, průmyslové respirátory a vlhkost

Součástí průmyslových respirátorů je netkaná textilie meltblown. Ta je elektrostaticky nabitá a jejím hlavním úkolem je zachycování miniaturních částic bakterií a virů. Není však odolná vůči vlhku, a tak její účinnost snižuje i vlhkost, která vzniká při dýchání. Ze stejného důvodu není možné tyto respirátory skladovat po delší dobu.

Nano respirátory mají – kromě filtru z výše zmiňované textilie meltbrown – i membránu z nano vláken, která je v zachytávání drobných částic mnohem efektivnější. Ta je až stonásobně hustší, a tak zachytí ty nejmenší částky, mezi něž patří i viry a bakterie, zatímco samotná textilie meltblown se postará jen o větší nečistoty.

Nano vlákenný respirátor tedy disponuje až dvěma filtry, a tak dokáže zabránit, aby se viry a bakterie dostaly do organismu jeho nositele. Kromě toho neztrácí účinnost ani tehdy když při nošení zvlhne, což je nesporná výhoda v porovnání s průmyslovými respirátory.

Nano respirátory a ekologie

Nano respirátory – na rozdíl od průmyslových respirátorů – nezvlhnou, jsou určené na opakované použití a lze je skladovat roky, aniž by to mělo sebemenší vliv na jejich funkčnost, a tak jejich používáním šetříte nejen peníze, ale především životní prostředí. Doba, jak dlouho je možné je používat, záleží samozřejmě hlavně na prostředí, jak moc je zamořené a prašné.

Sterilizace nano respirátorů

Stejně jako ostatní ochranné pomůcky, i nano respirátory je potřebné pravidelně sterilizovat. Sterilizaci lze provádět opakovaně, vždy v závislosti od konkrétního modelu. Abyste však předešli zanesení nano vlákenné membrány, používejte na tento účel čistý, 75% roztok ethanolu. Vhodná je také dezinfekce s obsahem lihu. Vyhnout byste se měli přípravkům s obsahem vonných esencí či s příměsemi, protože mohou ucpat nano vlákennou membránu, čímž by respirátor ztratil svou funkčnost.

Prohlédněte si naši nabídku nano respirátorů a zvolte si spolehlivou a účinnou ochranu proti virům a bakteriím!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.