Rouška versus respirátor: Co vám poskytne nejbezpečnější ochranu před Covid-19?

 

Hrozba koronaviru neutichá. Naopak stále sílí, a dokonce se čím dál hlasitěji mluví o 3. vlně, která má dorazit do Vánoc a podle odborníků má být ještě zákeřnější než vlny předchozí. Člověk se tak určitě neubrání otázce: Není obyčejná rouška jako ochrana dýchacích cest před Covid-19 příliš slabá?

 

Pokud nosíte roušku, musíte mít na paměti, že více než sebe tím chráníte své okolí. Jak říká oblíbené české rčení: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.“ V aktuální situaci ale potřebujete nejen chránit ostatní, ale především sami sebe. Možná už jste infekční a ani o tom nemusíte vědět. Rouška však zabraňuje šíření kapének do okolí, a tak snižuje pravděpodobnost, že někoho kolem sebe nakazíte. 

 

Roušky nemají dostatečné těsnění, takže přes ně kolem tváře a nosu proniká vzduch, ve kterém se může ukrývat vir. Proto neposkytují dostatečnou ochranu ani tehdy, když jsou vyrobené z kvalitních filtračních materiálů.

 

Jediná spolehlivá ochrana

 

Vyšší ochranu než roušky dokážou zajistit respirátory, které nechrání jen okolí, ale i samotného nositele. Pokud vám respirátor dokonale přiléhá na tvář, dokáže zachytit i drobné částice. Podle toho, jak malé částice dokážou zachytit, se respirátory dělí do tří tříd.

 

Třída respirátorů FFP3 je třetí a nejvyšší třídou těchto ochranných pomůcek. Uchrání vás před nebezpečnými typy prachů a kouřů, funguje jako prevence před fibrogenním látkami a sporami hub, ale především vás ochrání před viry a bakteriemi. Z toho vyplývá, že respirátory typu FFP3 jsou nejlepší ochranou před koronavirem, jehož síla opět nabírá na intenzitě.  

 

Respirátor FFP3 kryje ústa i nos. Je vyroben z mikrovláken a jeho velkou výhodou je, že kraje respirátoru se dají tvarovat, takže si jej můžete upravit, aby vám co nejtěsněji přiléhal k obličeji. Cirkulace vzduchu probíhá výhradně přes mikrofiltr, který zachytává všechny viry, bakterie, plyny a prachové částice, takže k ústím vašich dýchacích cest dorazí vždy čistý a bezpečný vzduch.

 

Pokud vám skutečně záleží na co nejbezpečnějším stupni ochrany před koronavirem, neměli byste příliš dlouho váhat a respirátor třídy FFP3 si pořídit.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.